Alles over glasvezel en glasweefselbehang

In Nederland is het glasvezelbehang al jaren een geliefde manier om wanden te bekleden. Het behang is gemaakt van het oersterke glasvezel wat werkelijk overal zijn opmars maakt. Niet alleen op de wanden wordt het tegenwoordig gebruikt, maar voor diverse toepassingen is glasvezelbehang een populair materiaal. Glasvezel kan sinds korte tijd op grote schaal gemaakt worden. Glasvezelbehang is in plaats van papier helemaal gemaakt van glasvezel. Glasvezelbehang is beschikbaar in twee verschillende vormen, geperst en geweven. Glasvezelbehang dat geperst is wordt ook wel renovlies genoemd. In de geperste variant van glasweefselbehang zitten geen structuren.

Waarom wil je glasvezelbehang tegen de muur plakken?

Glasvezelbehang is een geweldig materiaal om mee te werken, het heeft namelijk een aantal fantastische eigenschappen. Glasvezelbehang is erg mooi wanneer je het verft. Daarnaast heeft glasvezelbehang een verstevigende functie. Scheuren in je pleisterwerk worden door glasvezelbehang verstevigd. Plak het er op, beetje verf eroverheen en je ziet geen scheuren meer en je muur is gered.

Daarnaast wil glasvezelbehang niet vlam vatten wat het brandvertragend maakt. Glasvezelbehang is kras- en stootvast, wat het pleisterwerk aan de onderkant beschermd. Sommige soorten glasweefselbehang dempen geluid, maar zijn iets dikker. Dit glasvezelbehang isoleert  zeer goed. Wat ook erg tof is, is dat je regulier papieren behang kunt plakken over glasvezelbehang. Je verstevigt dus je muur, en je hebt profijt van de stevigheid van het glasvezel!

Glasvezelbehang plakken

Hoewel veel mensen denken dat het lastig is om glasvezelbehang aan te brengen, valt dit toch reuze mee. Koop een goed paar handschoenen wanneer je met glasvezelbehang aan de slag gaat. Glasvezel is enorm irriterend materiaal, en als je geen zin hebt in jeukende handen moet je beslist plakken met handschoenen aan.

Verwijder voordat je gaat plakken alle rommel van de muur. Alles moet weg, inclusief stopcontacten. Schuur eventueel lijm van oud behang helemaal weg. Scheuren smeer je vast dicht met pleister zodat alles helemaal glad is als je glasvezel gaat plakken.

Bij normaal behang doe je het behang direct op het papier. Bij glasvezelbehang smeer je de hele muur vol. Letterlijk. Je gebruikt overigens speciale lijm gemaakt voor glasvezelbehang. Breng de lijm ruim aan, en verspreid het met een roller. Werk slechts 1 tot 2 banen vooruit, anders droogt de lijm op voordat je bent aangekomen bij de desbetreffende baan. de eerste strook behang plak je in een hoek. Plak van boven naar beneden. Als je handig bent, kan je het behang van onderaf direct van de rol af snijden. Ben je geen professionele behanger, snij dan lekker van tevoren het glasvezelbehang op maat. Wanneer je een baan plakt, is het van belang de lucht erachter weg te drukken met bijvoorbeeld een plastic spaan. Omdat je de lijm dik hebt gesmeerd kan je het behang een betje schuiven. Het glasvezelbehang kan op die manier exact naast elkaar gepositioneerd worden.

Glasvezelbehang afwerken

Glasvezelbehang kan op zeer veel manieren worden afgewerkt. Als je de kleur niets vindt, schilder je er gewoon lekker overheen met een andere kleur. de structuur blijft behouden. Vind je de structuur juist helemaal niets en gebruik je het glasvezelbehang alleen voor versteviging? Schilder er dan meerdere lagen overheen zodat de structuur wegvalt. Ook kun je het glasvezelbehang over behangen met normaal behang, ideaal dus!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: